top of page
Cityscape

עו"ד פינוי בינוי בתל אביב ורמת גן

עורך דין פינוי בינוי  בתל אביב וברמת גן

 

בעשורים האחרונים יצאו אל הפועל לא מעט פרויקטים של פינוי בינוי ברמת גן, בתל אביב, בגבעתיים ובערים נוספות בגוש דן. מדובר בפרויקטים שמטרתם לחדש את פני הערים, להקים מבנים עמידים בפני רעידות אדמה, ולתת מענה נוסף למצוקת הדיור במרכז. לשם כך ניתנים תמריצים מגוונים, הן לדיירים והן לקבלנים, המתקשרים ביניהם בחוזים שמבטיחים את חובות וזכויות שני הצדדים. לפיכך, בעלי דירות המתכוונים להיכנס לפרויקט, צריכים ליצור קשר עם עורך דין פינוי בינוי בתל אביב כבר למן השלב הראשון.

פרויקט פינוי בינוי ומשמעותו

 

לפני שידובר על תפקידו של עו ד פינוי בינוי בתל אביב או בערים אחרות, הנה רקע כללי על פרויקטים אלו. ראשית, חשוב להבין כי לפרויקט פינוי בינוי יש קווי דמיון רבים לתמ"א 38/2 שנקראת לפעמים גם תמ"א פינוי בינוי. אכן, מדובר בפרויקטים בהם הורסים מבנים ישנים ובמקומם בונים בניינים חדשים, בניגוד לתמ"א 38/1 שבה לא הורסים את הבניין אלא מבצעים בו חיזוקים, שדרוגים ותוספות מסוגים שונים.

 

אם בתמ"א 38/2 מי שיוזם את הפרויקט הם הדיירים ו/או הקבלן, כלומר יוזמה פרטית, הרי שבפרויקטי פינוי בינוי מי שיוזם בדרך כלל היא הרשות המקומית, שצריכה לקבל את אישורו של משרד הבינוי והשיכון. עם זאת, קיימת אפשרות לייזום הפרויקט גם על ידי הקבלן או הדיירים. במקרים כאלו מבוצעת פנייה לעירייה, נבחנת הבקשה ומועברת לאישורו של משרד הבינוי והשיכון. על מנת לתמרץ יוזמות פרטיות כאלו ניתנות במסלול הזה הטבות הקשורות למס רכישה, מס שבח ומע"מ בנייה.

 

בכל מקרה, לאחר שהתקבלו כל האישורים ונחתמו ההסכמים, הדיירים מתפנים לדיור חלופי הולם שאותו צריך לממן היזם. בינתיים, העירייה ממשיכה לגבות את הארנונה על הדירות בבניין הישן, וגם בעלויות אלו צריך היזם לשאת. אכן, מדובר בפרויקט מורכב, ממושך ויקר מבחינת היזם. את הרווחים הוא מפיק בהמשך הדרך ממכירת הדירות שנוספות לבניין החדש והגבוה יותר, בהתאם להיתר שניתן לו. מאידך, הרווח של הדיירים מתקבל מבניין חדש ומשודרג, הן בחזותו החיצונית והן בתשתיות המודרניות, ולעיתים גם מהרחבה של הדירות. אין זה נדיר שדירות בבניינים בפרויקטים אלו מעלות את ערכן במאות אלפי שקלים, בעוד שהדיירים עצמם לא נשאו בעלויות.

עו"ד פינוי בינוי בתל אביב ורמת גן
מדוע דיירים צריכים עורך דין בפרויקט פינוי בינוי

 

עו"ד פינוי בינוי ברמת גן או בתל אביב הוא בגדר חובה בפרויקטים אלו, שהינם מורכבים גם מבחינה משפטית. אמנם, אין חובה חוקית לקחת עורך דין שילווה את הדיירים, אך בפועל לא ניתן לוותר עליו. יש להבין כי אל מול הדיירים עומד קבלן/יזם בעל גב כלכלי חזק, בקיאות מצוינת בתחום וכוח לא מובטל מולם. נכון ששני הצדדים שואפים להצלחתו של הפרויקט, במינימום תקלות ובמהירות האפשרית, אך למעשה האינטרסים שלהם אינם זהים. כלומר, בעוד שהאינטרס של הדיירים הוא להגדיל ככל הניתן את התמורה שיקבלו בפרויקט ולהבטיח את זכויותיהם, הרי שהיזם שואף להגדיל את התמורה שלו, להקטין את עלויותיו ולצמצם את מחויבויותיו.

 

כאן נכנס לתמונה עורך הדין הפועל מול נציגי הדיירים, ובתור התחלה מספק הסברים ברורים לגבי האפשרויות הקיימות והדרך הצפויה. לאחר מכן עורך הדין מסייע במציאת היזם המתאים והטוב ביותר מבין מספר הצעות שמתקבלות, ואחרי בחירת הקבלן הוא מבצע שורה ארוכה של בדיקות הנוגעות למצבו הכלכלי, לניסיונו ועוד. בהמשך, עורך הדין מייצג את הדיירים מול עורכי הדין של הקבלן, בעודם מקיימים משא ומתן על תנאי ההסכם. באופן מיוחד ניתנת תשומת הלב להגדלת התמורה שמקבלים הדיירים, ולהגדלת הערבויות הנדרשות מצד הקבלן.

 

בתוך כך, עורך הדין דואג כי החוזה יעמיד ביטחונות גבוהים ככל הניתן, ייכתבו במפורש מועדים לפינוי הבניין ולכניסה לדירות החדשות, יובטחו פיצויים משמעותיים עקב איחורים, יירשמו מפרטי הדירות והתשתיות (ופיצויים במידה והקבלן אינו עומד בהם), וכן הלאה.

 

תפקידים נוספים של עורך דין פינוי בינוי

 

מלבד האמור לעיל, עורך דין פינוי בינוי מבצע שורה ארוכה של פעולות נוספות. בין היתר, הוא מייצג את הדיירים ועורך את החוזים מול מפקח הבנייה וגורמים נוספים, מייצג אותם אל מול הוועדה לתכנון ובנייה, ודואג לביצוע החוזה בשטח החל מהקבלן הראשי ועד להתנהלותם של אנשי המקצוע.

 

יש לציין כי אחת הסוגיות שעלולות לעכב פרויקטים אלו היא התנגדות של דיירים, מפני שאינם מעוניינים לעזוב את דירותיהם לתקופה ממושכת, או מסיבות אחרות. חשוב לדעת כי כדי לבצע את הפרויקט חייבת להתקבל הסכמה של מינימום 67% מהדיירים, וזו אינה תמיד משימה פשוטה. עם זאת, לפרויקטים האלו יש חשיבות לאומית גדולה, והחוק גם מתחשב בזכויותיהם של מרבית הדיירים, המעוניינים בפרויקט.

 

על כן, בחוק הפיצויים לפרויקטי פינוי בינוי (2006) נקבע כי יהיו השלכות לקביעת "דייר סרבן" על ידי בית המשפט. על מנת שיוגדר דייר כסרבן צריך שיהיה הרוב הדרוש לפרויקט, וצריך שהתנגדותו של הדייר לא תהיה סבירה. התנגדות סבירה יכולה להיות למשל מגבלה גופנית של הדייר שלא מקבלת מענה בדירה החדשה, אי כדאיות כלכלית, היעדר חלופת מגורים זמניים שמתאימה לדייר, וכדומה.

 

במידה ודייר מוגדר כסרבן, הסנקציות האפשריות עליו הן תשלום פיצויים לשאר הדיירים שהסכימו לפרויקט, או פינוי של הדירה בצו בית משפט. עם זאת, בתי המשפט אינם ממהרים לממש את הסנקציות האלו, המהוות יותר אמצעי התרעה בפני התנגדויות שאינן סבירות. מדובר בהתנגדויות שמטרתן העיקרית היא להפעיל לחץ ולשפר את התנאים שיקבל הסרבן באותו הפרויקט.

 

לקבלת ליווי וייצוג בפרויקטי פינוי בינוי

 

במאמר זה נסקרו רק חלק מהתחומים בהם נחוץ לקבל סיוע מעורך דין בפרויקטי פינוי בינוי. משרדנו מטפל באופן שוטף בענייני נדל"ן לרבות בפרויקטי התחדשות עירונית לסוגיהם, ובפרויקטי פינוי בינוי בפרט. הצוות המקצועי שלנו ישמח לעמוד גם לרשותכם. לפרטים נוספים, פנו אלינו בטלפון 054-4571505 או צרו קשר דרך האתר.

bottom of page